top of page

Tazminat hukuku, haksız fiillerden veya başka herhangi bir nedenden kaynaklanan tazminat anlaşmazlıklarını konu alır. tazminat sorumluluğundan bahsedilebilmesi için, borca aykırı bir davranışla sözleşmenin ihlal edilmesi, bu ihlalden kaynaklı bir zararın meydana gelmesi, ihlal fiili, uygun nedensellik bağı ve kusur gibi şartların oluşmuş olması gerekmektedir. Genel olarak, maddi tazminat davası ve manevi tazminat davası olmak üzere iki tür tazminat davası vardır.

Maddi tazminat davasıda, kişinin malvarlığındaki eksilmenin talep edilirken manevi tazminat davasında ise kişinin uğradığı haksız fiil nedeniyle duyduğu elem ve üzüntü adına belli bir meblağ talep edilmektedir.

Kusur aranan durumlarda tazminat talep eden kişi davalının kusuru nedeniyle zarara uğradığını ve davalının kusurunu ispatlamalıdır. Türk Borçlar Kanunu’nun 56. ve 58. Maddesinde, bedensel bütünlüğün zedelenmesi halinde olayın özellikleriyle zarar görene uygun bir miktar paranın manevi tazminat altında ödenebileceği, ağır bedensel zarar veya ölümde ise zarar gören veya ölenin yakınlarına da manevi tazminat ödenmesine karar verilebileceği belirtilmiştir. Kişilik haklarının zarar görmesi durumlarında da manevi zarara karşılık manevi tazminat ödenebilecektir.

Trafik kazası, iş kazası, mesleki hata, boşanma, nişanlanın bozulması gibi hallerde maddi – manevi tazminat talep edilmesi söz konusu olabilecektir

Tazminat Hukuku

Tazminat Hukuku
bottom of page